22 Nisan 2012 Pazar

DİN - BİLİM İLİŞKİSİ


 
KONUYA HAZIRLIK 
a) Bu Konuyu Öğrenmek Bize Neler Kazandıracak? 

b) Bu Konuda Hangi Kelime ve Kavramları Öğreneceğiz? 

c) Bu Konuya Nasıl Hazırlanacağız? 


      Aşağıdaki metni okuyarak ilgili soruları cevaplayın 
      Din, üstün kabul edilen varlığa boyun eğme, onun yetki ve hükümlerini benimseme, şu veya bu şekilde düşünme, yaşama tarzı demektir. Bizim ele aldığımız anlamda din, Allah tarafından, vahiy meleği aracılığıyla gönderilen, peygamberi ve kutsal kitabı olan, hayata yön veren inanç, ibadet ve ahlâk Kuralları bütünüdür.
     Bilim ise akıl, deney ve araştırma yolu ile elde edilen bilgilerin, sistemli bir biçimde incelenmesidir. Bilimsel bilgi evrenseldir, her yerde herkes için geçerlidir. Sonuçlarında yanılma ihtimali en alt düzeydedir. Bilim, ilim anlamında kullanılır. 
       
       Din ve bilimin kaynağı aynı mıdır?

   Dinin kaynağı ilahîdir, yani Allah’tır. Allah’ın kendi gönderdiği buyruklar neticesinde din oluşmuştur. Bilim, Allah’ın yarattığı evreni ve hayatı, yine onun verdiği akıl sayesinde incelediğinden ilahî yönü olmakla beraber, bilimsel çabalar insanidir. Yani bilim, insan ürünüdür. İnsanın belli konulardaki araştırmaları, deney ve bulguları, akıl yoluyla ve sistematik olarak değerlendirmesiyle ulaştığı sonuçlardır. Bilim hayatımızı kolaylaştırır, güzelleştirir, insanın anlam arayışlarına cevap olur.  

      İslam’a göre bilimin değeri nedir?

    a- İslam’a göre bilim, varlıkların gerçeğini ortaya koymaya, eşyayı anlamaya yardım eder. Bunun için bilim adamının çalışmalarında objektif olması gerekmektedir.

   b- İslam’da bilimsel çalışmaların insana ve insanlığa faydalı olması gerektiği vurgulanmıştır.     

  c- Bilimin bir amacı da insanı, Allah’ın varlığına götürmesidir. Objektif bir bilim adamının, Allah’ın varlığını ve birliğini anlayabileceğine dair pek çok ayet ve hadis vardır: “Allah’tan en çok korkanlar, gerçek âlimlerdir.”(Fâtır suresi, 28. ayet)

      Din ve bilim, asla birbirine zıt veya çatışan alanlar değildir. Din, bilimi teşvik eder. Din ve bilim, insanı özgürleştirir. Din ve bilim, insanın anlam arayışına cevaptır. Din ve bilim insanı mutluluğa götürür. 

KONUYU ANLADIK MI?
1- Din ve bilimin kaynağı aynı mıdır?
2- İslam'a göre bilimin değeri nedir?
3- İslam ve bilimin birbirini nasıl tamamladığını açıklayınız.

Din ve bilimin ortak yönlerini ve işlevlerini çocukların daha iyi kavrayabilmesi için hazırladığım ağaç diyagramı.







5 yorum:

Ömer ÇETİNKAYA dedi ki...

Arkadaşlar videonuz yazdığınız konuyu destekleyici nitelikli olmuş tebrik ederim...(

Haci Bayram EYİDİL 10040154 dedi ki...

konuyu çok yüzeysel ele almışsınız biraz daha görsel unsurlar ve videoyu kendiniz hazırlayabilirdiniz.bunların haricinde güzel olmuş(HACİ BAYRAM EYİDİL)

Nurullah BEREKET dedi ki...

Teşekkürler abim:)

Nurullah BEREKET dedi ki...

Bu bilgilendirici eleştirin için teşekkür ederiz kardeşim uyarnı YÖNETİM olarak dikkate alacağımzdan emin olabilirsin:)))

Hasret dedi ki...

ünitenin genel değerlendirilmesi için neler yapabiliriz?

Yorum Gönder